Valhalla Fight Night bo prvič gostoval v Mariboru

Mešane borilne veščine so po obdobju pandemije koronavirusa v Sloveniji ponovno zaživele. Ključno vlogo pri tem je odigrala mlada slovenska organizacija Valhalla Fight Night (VFN), ki bo ta konec tedna organizirala borilni dogodek z zaporedno številko šest in se prvič podala v štajersko prestolnico Maribor.

Po dveh uspešnih dogodkih v lanskem letu, ki jih je gostila celjska dvorana Golovec, so se pri VFN odločili, da tokrat napolnijo približno 50 kilometrov severneje ležečo dvorano Tabor v Mariboru.

“V bistvu smo se z idejo o dogodku v Mariboru poigravali že nekaj časa. Mislim, da je bila odločitev po domače povedano čisti ‘no-brainer’ glede na rast MMA-ja v Mariboru, ki je praktično postal prestolnica MMA-ja v Sloveniji. V Mariboru imamo tri močne klube, ogromno potencialov, težkaša Tadeja Dajčmana, ki je dosegel enega največjih dosežkov v slovenskem MMA-ju s tem, ko je dosegel dve zmagi v češki organizaciji Oktagon in bil tudi prvi izzivalec za naslov prvaka, sedaj pa ga boste imeli priložnost videti tudi pri nas v dvorani Tabor,” je o prvem VFN-jevem dogodku v Mariboru povedal organizator Nejc Preložnik, ki je leta 2019 začel z organizacijo Valhalla Fight Night (VFN).

Tiskovna konferenca pred VFN 6
Tiskovna konferenca pred VFN 6FOTO: Robert Valenti

Pred borilnim dogodkom VFN 6 pa je Preložnik oznanil še eno novico, ki bo močno vplivala na prihodnost slovenskih mešanih borilnih veščin. V Bližnji prihodnosti bodo pri VFN-ju namreč začeli z organizacijo amaterskih MMA turnirjev, poimenovanih VFN Vikings. “To je ena največjih novic v zgodovini slovenskega MMA-ja. Gre za amaterske turnirje, ki bodo potekali štirikrat letno. Ideja je zasnovana na tem, da se proizvede čim več borcev, da lahko razvijemo mlade borce, da lahko pri nas naredijo tudi po 20, 30 amaterskih borb, preden se odločijo za profesionalno kariero. To je ključni del, ki nam je manjkal, da bi lahko konkurirali ostali Evropi,” je o novosti na slovenski MMA sceni povedal Preložnik in o premierni sezoni dejal še: “Prijave bodo proste narave, dogodki bodo potekali štirikrat letno, in sicer dva pomladi in dva jeseni. V prvi sezoni bomo organizirali tri dogodke, maja bo prvi in potem jeseni sledita še dva.”

Prvo ime dogodka Valhalla Fight Night 6 bo domači borec Tadej Dajčman, ki se je v zadnjih letih uveljavil tudi v Evropi, tokrat pa se bo prvič po letu 2019 pomeril pred domačim občinstvom. “Mislim, da si vsak borec želi, da doseže nekaj takega. Boriti se pred domačimi ljudmi predstavlja nek dodaten pritisk, a hkrati tudi dodatno motivacijo, saj lahko slišiš njihovo dretje, navijanje in to je po mojem nekaj najlepšega,” je pred borbo prepričan 26-letni borec. Dajčman se je sicer že meril pod okriljem VFN-ja, nazadnje novembra 2019, ko je vpisal drugo profesionalno zmago v karieri: “V štartu kariere sem imel priložnost preizkusiti se na Valhalli, kar mi je bilo super, da sem lahko sploh naredil prve borbe in začel s kariero.”

Tiskovna konferenca pred VFN 6
Tiskovna konferenca pred VFN 6FOTO: Robert Valenti

Dajčmanov nasprotnik bo nekaj let starejši Romun Mihai Simion, ki ima pod pasom štiri zmage in en poraz. “Vemo, da ima črn pas v jiu-jitsuju in judu, tako da bo verjetno želel izsiliti borbo na tleh. Jaz mu tega ne bom dovolil in oddelal bom borbo tako, kot znam.” “18 let sem treniral karate, tam je veliko poskakovanja. Začel sem pri dveh, treh letih, torej z malo kilogrami, tako da so mi od takrat kilogrami rasli, gibanje pa je ostalo. Mogoče ni več čisto karate gibanje, vseeno pa imam drugačno gibanje kot ostali težkaši,” je o svojem slogu, ki ni tipičen za človeka, ki tehta približno 120 kilogramov, povedal še Dajčman.

Še en domači borec v težki kategoriji, ki ga bomo lahko videlu na delu v dvorani Tabor, pa je Miran Fabjan, ki se po skoraj 15 letih vrača v mešane borilne veščine. “Moj prvi izlet v mešane borilne veščine je bil videti tako, da so me fantje poklicali in sem se šel borit brez nekega resnega treninga v parterju. Videl sem, da brez tega ne bo šlo, ampak ker v bližini nisem imel možnosti treniranja borbe na tleh, sem pozabil na MMA. Potem pa sem približno dve leti nazaj začel trenirati brazilski jiu-jitsu, ki mi je hitro postal všeč. In potem me je lani kontaktiral Nejc, če bi se boril, pa je nekako takrat vse skupaj padlo v vodo. Potem pa mi je spet pisal za ta dogodek in sem sprejel, čeprav mi je bilo vmes že dvakrat žal … Ampak sem vseeno stisnil in treniral.”

“Treniral sem z mladimi fanti, ki so živali, in videl, da v bistvu nas, starih, borilni šport ne rabi več. Ampak vseeno sem se pripravil in v petek, ko bom slišal svojo glasbo in nasprotnika, ki čaka v ringu, bom imel v glavi samo, kako ga eliminirati. Tako da vsi, ki si želite videti slovenskega Rockyja v vsem svojem sijaju, pridite v petek v Maribor,” je o pripravi na šele tretjo profesionalno borbo v mešanih borilnih veščinah v sicer bogati karieri povedal 37-letnik iz Branika.

Tiskovna konferenca pred VFN 6
Tiskovna konferenca pred VFN 6FOTO: Robert Valenti

Na VFN se vrača tudi glavni borec prvega lanskega Valhallinega dogodka Matjaž Vičar, ki je maja lani v svojem slogu premagal do takrat še neporaženega Italijana in se borbe spomnil tako: “Ja, jaz rabim eno rundo, da se dobro ogrejem, eno bombo v glavo, da začutim borbo … Ampak tokrat bi pa rad dobil že prvo rundo, tudi čim prej zaključil nasprotnika, da grem lahko čim prej jest. Prvič se bom boril do 66 kilogramov in se že veselim obroka po borbi, tako da bom poskusil borbo zaključiti v prvi rundi.”

VFN 4 ni razočaral: Vičar in Resnik s predčasnima zaključkoma navdušila občinstvo

Ljubljančan, ki je v vmesnem času tudi opravil vojaško usposabljanje, bi se moral sprva pomeriti v lahki kategoriji z borcem iz Bosne in Hercegovine, a je bil nato primoran v menjavo nasprotnika in menjavo kategorije: “Najprej bi se moral boriti z Dževadom Muftićem, dobrim borcem z rokoborsko osnovo, ki pa si je žal poškodoval stopalo v zadnji borbi, tako da mi je Nejc našel zamenjavo. To bo Benjamin Molnar, soliden borec iz Madžarske, čigar osnova je prav tako rokoborba. Jaz sem se odločil, da se bom boril kategorijo nižje ne le zato, ker v lahki nisem imel nasprotnika, ampak tudi, ker sem tekom priprav kot tudi že prej začutil, da je v bistvu mogoče to bolj moja teža, da bom imel tukaj prednost. Na borbo sem se pripravljal pri Boru Bratovžu, kjer sem treniral na primer s Tilnom Bregantom in Davidom Forsterjem. Solidna borca, oba se borita v lahki kategoriji, oba sta večja od mene, oba težja od mene in mi je dalo malo misliti, no, zato se bom tokrat preizkusil v peresni kategoriji.”

Na vprašanje, ali bo tudi po premieri ostal v peresni kategoriji, pa je borec z vzdevkom Kralj Matjaž odgovoril tako: “Jaz grem vedno borbo po borbo, ampak načeloma, če bo šlo zbijanje kilogramov v redu in jaz mislim, da bo šlo, potem ostajam v tej kategoriji.”

Tiskovna konferenca pred VFN 6
Tiskovna konferenca pred VFN 6FOTO: Robert Valenti

Na VFN se vrača tudi stari znanec slovenske organizacije, ki je dvignil največ prahu pred VFN. Govora je seveda o Alenu Čufuroviću, ki je moral po majski zmagi nad Urhom Kranjčanom decembra lani premoč priznati Gaju Muršcu“Tokrat sem bolj zadržan, ker mi je, iskreno povedano, ves hrup okoli prejšnje borbe prišel pod kožo. Ne iščem izgovorov, ker enostavno nisem zadovoljen s svojo predstavo, zaradi katere sem izgubil. Fant me je premagal, za kar mu čestitam, a brez panike, grem naprej. Ni pomembno, koliko krat si na tleh, ampak koliko krat se pobereš in nadaljuješ z življenjem. To je moje vodilo.”

Čufurović je po bolečem porazu zamenjal ekipo, saj po novem v Linzu trenira pod okriljem slovenskega borca Lemmyja Krušiča“Jaz sem človek, ki da na treningih res vse od sebe, ampak ko sem se pridružil Lemmyju … To je pekel. On ne prizanaša nikomur, on nima milosti za nikogar. Tako da ja, on je sedaj v mojem kotu in vem, da bom z njim uspešen. On je legenda slovenskega MMA-ja in dobro je imeti v kotu nekoga, ki te zna motivirati in ti dati elan,” je o novi navezi dejal borec iz Bosne in Hercegovine.

Tiskovna konferenca pred VFN 6
Tiskovna konferenca pred VFN 6FOTO: Robert Valenti

In čeprav bo nekdanji rokoborec znova nastopil na ‘sovražnem terenu’, Čufurović tokrat upa na vsaj malo podpore: “Računam na podporo mojih ljudi iz Trbovlja in na podporo diaspore, ki dela in živi v Sloveniji.” Čufurović, ki bo po dolgi amaterski karieri debitiral med profesionalci, se bo tudi tokrat pomeril z domačim borcem Dinom Suljkanovićem, ki bo prav tako debitiral v profesionalnem MMA-ju. Suljkanović in Čufurović sta se sicer pred štirimi leti že pomerila, a Mariborčan tokrat pričakuje povsem drugačno borbo: “Takrat sem bil star le 18 let in to je bila moja prva amaterska borba, tako da sedaj pričakujem povsem drugačno. Jaz mislim, da sem zelo dobro pripravljen na tri runde, tako da lahko pričakujete zelo dobro borbo vse tri runde. Mislim, da sem najbolj napredoval fizično, ker se mi zdi, da je bila to takrat njegova največja prednost.”

Suljkanović bo najbolj ‘domač’ izmed vseh borcev tokrat, saj živi nedaleč stran od dvorane Tabor, o čemer je dejal: “Jaz mislim, da bo moja največja prednost, da ne rabim nikamor odpotovati, lahko se doma lepo najem in grem nato na borbo. Pa tudi podpora publike bo na moji strani.”

Tiskovna konferenca pred VFN 6
Tiskovna konferenca pred VFN 6FOTO: Robert Valenti

Edina ženska borba na dogodku bi morala potekati med odličnima Slovenkama Aldino Seferović in Moniko Kučinić, a je slednja zbolela, zato je borba, ki je bila obče sprejeta za največjo borbo ženskega MMA-ja na Balkanu, odpovedana. “Ne bom lagala, da nisem razočarana, a ne presenečena. Nočem izgubljati preveč besed, ker je zame ta borba zaključena. Ni prvič, da je ta borba odpovedana, jaz gledam sedaj naprej in če je Monika res zbolela, ji želim čim hitrejše okrevanje, ampak ne bi me presenetilo, če bi jo videli aprila na kakšnem drugem dogodku,” je ob odpovedani borbi povedala Aldina, ki se v prihodnosti nima namena še enkrat dogovoriti za borbo z Moniko: “Zame je ta zgodba zaključena, nočem se s tem sploh več ukvarjati. V petek bom dokazala, zakaj sem jaz številka ena.”

In čeprav bo borka, ki tako kot Čufurović trenira pod budnim očesom Lemmyja Krušiča, tik pred zdajci dobila novo nasprotnico, se priprave na borbo niso bistveno spremenile: “Taktika se ne bo preveč spremenila, ker smo pripravljeni na vse. Zamenjavo že imamo in mislim, da je nasprotnica, s katero se bom v petek borila, še celo boljša borka, kar se tiče MMA-ja, ima več izkušenj, in jaz se hočem dokazati pred mariborsko publiko.”

Tiskovna konferenca pred VFN 6
Tiskovna konferenca pred VFN 6FOTO: Robert Valenti

Na VFN 6 pa se bo boril še en Krušičev varovanec, Aldinin brat Nezir Seferović, ki se je uspešno pomeril že na VFN 5. In če Nezirja ni bilo na tiskovni konferenci, je bil prisoten njegov nasprotnik, vselej atraktivni Jaka Vujčič, ki je zadnji dve borbi na Valhalli zaključil v prvi rundi. “Pripravljen sem na vse, bomo videli, kaj se bo zgodilo,” je bil sprva redkobeseden Mariborčan, nato pa se je odprl: “Pričakujem, da bo borba trajala več rund, da se ne bo zaključila že v prvi. Ampak ne bom ničesar napovedoval, lahko se konča že v prvi rundi. Po tej borbi si bom vzel malo odmora, da ne bom rinil z glavo skozi zid in hkrati pomagal pri pripravi naših borcev, da bomo pokazali, da v našem klubu nisva le midva z bratom.”

Jaka skupaj s starejšim bratom in trenerjem Anžetom Vujčičem trenira v Antbition Gymu, ki bo imel na VFN 6 kar tri predstavnike “To je malo večji korak za nas. S tem bomo tudi pokazali, kako smo se v našem klubu pripravili, pokazali bomo tudi naš stil borbe in lahko rečem, da smo pripravljeni na vse.”

Na vprašanje, ali bo Seferović njegov najtežji borec, pa je Jaka odgovoril: “To bomo ocenili po borbi, najprej bom videl, kako se bo borba odvila. Ali je najtežji tekmec do sedaj ali ne … Lahko da je, ne vem. Pričakujem, da bo borba malo daljša, ker sem dvakrat treniral z njegovim trenerjem Lemmyjem, tako da me malo pozna in ve, kaj rad delam, tako da je to zagotovo neka prednost zanj, ampak se tega ne bojim.”

Tiskovna konferenca pred VFN 6
Tiskovna konferenca pred VFN 6FOTO: Robert Valenti

NA VFN 6 bo sicer potekalo kar 13 borb, in sicer šest po amaterskih pravilih in sedem po profesionalnih. Znova se bo v Valhallini kletki pomeril David Forster, ki je na VFN 5 navdušil, med profesionalci pa bo tokrat debitiral Ilia Nozadze, ki je pod okriljem VFN-ja v amaterskih vodah lani zbral poraz in zmago.

Seznam vseh borb dogodka Valhalla Fight Night 6

Profesionalne borbe:

Težka kategorija: Tadej Dajčman – Mihai Simion

Slamnata kategorija: Aldina Seferović – na ime nove nasprotnice še čakamo

Peresna kategorija: Matjaž Vičar – Benjamin Molnar

Težka kategorija: Miran Fabjan – Jan Krawarik

Lahka kategorija: David Forster – Vito Špic

Lahka kategorija: Dino Suljkanović – Alen Čufurović

Peresna kategorija: Ilia Nozadze – Luka Martinec

Amaterske borbe:

Dogovorjena teža (do 68 kilogramov): Jaka Vujčič – Nezir Seferović

Lahka kategorija: Tilen Bregant – Mohammad Ozair

Peresna kategorija: Tilen Toplak – Miha Lipovšek

Lahka kategorija: Armin Dropić – Urh Kranjčan

Težka kategorija: Tim Kelc – še nima nasprotnika

Srednja kategorija: Lan Gajser – Aljaž Demšar


Avtor: Žiga Košec, last PRO PLUS d.o.o.
24ur.com

© 2023 VFN All Rights Reserved